Yazım Kuralları
EÄŸitim Dil ve Edebiyat (EDE) dergisi için aday makaleler editor.ede@gmail.com adresi üzerinden editöre gönderilir. EDE dergisinin yayın dili Türkçe veya Ä°ngilizcedir. Yayına kabul edilen tüm makalelerin son hali yayımlanmadan önce yazar onayı sunulur. Yazarın onayından sonra çevirimiçi olarak yayına alınır.
​
Yazarlarımıza dergiye ilk gönderim esnasında makalelerini biçimlendirme ve kendi içinde tutarlı olması ÅŸartıyla yazım kuralları konusunda esneklik saÄŸlıyoruz. Makalenizin hakem sürecinden önce katı bir yapıya uyması gerekmiyor. Bir makalede bulunması gereken temel unsurlar hariç, yazım kuralları, makale uzunluÄŸu veya tablo ve ÅŸekil sayısı konusunda herhangi bir sınırlama getirmiyoruz. Ancak makale yayına kabul aldıktan sonra APA 7 yazım kurallarına göre düzenlenecektir.
​
Yayın sürecini baÅŸarıyla bitiren makaleler için yazım kulları, APA (American Psychological Association) Style 7th Edition’a göre olmalıdır. Gerek alıntılamalarda gerekse de kaynakça kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji DerneÄŸi’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji DerneÄŸi Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir. Hakem sürecini baÅŸarıyla bitirip yayınlanmaya hak kazanmış makale yazarlarına kolaylık olması açısından editör tarafından makale template dosyası gönderilecektir. Template dosyası üzerinde belirtilen yönlendirmeler doÄŸrultusunda makalenin son hali yayına alınacaktır. Bununla beraber gönderilen makalelerin, aÅŸağıda belirtilen ÅŸekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:
​
1.Ana Metin: A4 boyutunda MS Word programında, Garamond veya Times New Roman yazı karakteri ile, 11 punto, tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Paragraf arası boÅŸluk önce ve sonra 6nk olarak ayarlanmalıdır.Tablo ve ÅŸekiller sayfaya uygun bir ÅŸekilde düzenlenmelidir. Hakem deÄŸerlendirilmesinde kolaylık olması açısından sayfalar numaralandırılmalıdır.
2.Yazar ad(ları) ve adresi: Yazar ad(lar)ı koyu, sadece baÅŸ harfler büyük Times New Roman 10 punto olarak yazılmalıdır. Adresler ise normal harflerle dipnotta yazılmalı;yazarın görev yaptığı kurum, ülke adı ve e-mail adresi Garamand 9 punto ile burada belirtilmelidir. Tüm yazarların ORCID ID bilgisi de burada yer almalıdır.
3. BaÅŸlık: Ä°çerikle uyumlu, onu en iyi ifade eden bir baÅŸlık olmalı, kelimelerin ilk harfi büyük harflerle 12 punto koyu yazı karakteriyle yazılmalıdır. BaÅŸlığın mümkün olduÄŸunca kısa olmasına özen gösterilmelidir. Ana baÅŸlıklar da büyük harf Times New Roman 12 punto koyu olmalıdır.
4. Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve en az 150 en fazla 300 kelimeden oluÅŸan Türkçe ve Ä°ngilizce özet bulunmalıdır. Zorunlu hallerde bu kelime sayılarında +/-100 kelimeye müsaade edilir. Ancak her halükarda makale template dosyasında belirlenen ÅŸekiller dahilinde bir sayfayı geçmemelidir. Özetin altında, en az 3, en çok 8 sözcükten oluÅŸan anahtar kelimeler verilmelidir. Özet, 9 punto ve tek paragraf halinde yazılmalıdır. Makalenin giriÅŸ, geliÅŸme ve sonuç bölümlerini içermelidir. Özette ara baÅŸlıklara, atıflara ve kaynakçaya yer verilmemelidir. Makale konusunu en iyi ÅŸekilde yansıtmasına özen gösterilmelidir.
5. Bilgilendirme: Herhangi bir sempozyum veya kongrede sunulmuÅŸ olan çalışmalar kongrenin adı, yeri ve tarihi belirtilerek yayımlanabilir. Bir araÅŸtırma kurumu veya fonu tarafından desteklenen çalışmalarda (BAP, TÜBÄ°TAK, Kalkınma Bakanlığı vb.) desteÄŸi saÄŸlayan kuruluÅŸun adı ve proje numarası belirtilerek Bilgilendirme/Acknowledgement bölümde verilmelidir. EÄŸer çalışma tezden üretilmiÅŸ ise durum burada belirtilmelidir.
6. Kaynakça: Makale Türkçe ise sadece KAYNAKÇA, Ä°ngilizce ise sadece REFERENCES kullanılmalıdır. Kaynaklar Times New Roman 11 punto APA 7th Edition stiline göre düzenlenmelidir. Kaynakçalar numaralandırılmamalı, ikinci satıra taÅŸtığı takdirde ikinci satır içerden baÅŸlamalıdır. Kaynaklar da tek satır aralığı ile yazılmalı, paragraf arası boÅŸluk ise önce ve sonra 6nk olarak ayarlanmalıdır.
Dergi yazarlarının kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiç bir ÅŸekilde baÅŸka amaçlar için kullanılmayacaktır. AraÅŸtırma kütüphanelerine, bu dergiyi elektronik dergi koleksiyonuna almalarını önermekteyiz. Derginin açık kodlu yayın sistemi, kütüphaneyi kullanan akademisyenlerin yayın sürecine katıldıkları diÄŸer dergilerde kullanım için de uygun olabileceÄŸini belirtmek gerekir. Açık Dergi Sitemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi Açık EriÅŸim sayfasından elde edilebilir. Yazarlar bu dergide yayınlanan çalışmalarını, yayın öncesinde ve sonrasında, kiÅŸisel genel aÄŸ sitelerinde veya kurumsal arÅŸivlerde, bu dergiye kütüphanecilik kurallarına uygun ÅŸekilde referans vererek yayımlayabilirler.
Metin içinde alıntı örneÄŸi:
Tek yazarlı ise
(Akın, 2005, s. 15). (Çalışmanın tamamına gönderme yapılıyorsa sayfa numarasına gerek yoktur).
İki yazarlı ise
Tamamı parantez içinde ise (Arıcı, & Ungan, 2015, s. 17) ÅŸeklinde, deÄŸilse Arıcı ve Ungan (2015, s. 17) ÅŸeklinde yazılmalıdır.
Üç veya daha fazla yazarlı ise
(Aytan vd., 2021, ss. 20-25).
Kaynakça Örnekleri
Makaleler:
Tek Yazarlı Makale: Makale baÅŸlığı ile kelime hariç küçük normal harflerle. Dergi adı eÄŸik harflerle. Cilt eÄŸik, sayı parantez içinde normal ve sayfa numaraları yazılmalıdır. Doi numarası belirtilecekse url ile birlikte yazılmalıdır. Doi numarası olmayan online kaynaklar da aynı biçimde url ÅŸeklinde belirtilebilir.
Kahya, H. (2018). Aday Türk dili ve edebiyatı öÄŸretmenlerinin “edebiyat öÄŸretmeni” kavramına iliÅŸkin algılarının metafor yoluyla analizi. Uluslararası Bilimsel AraÅŸtırmalar Dergisi, 3(1), 104-117. https://doi.org/10.21733/ibad.343188 (doi olmayan online yayınlar için ise https://dergipark.org.tr/tr/pub/ibadjournal/issue/31095/343188 ÅŸeklinde url yazılmalıdır.
İki Yazarlı Makale
Çeliköz, N. & Çeliköz, M. (2018). ÖÄŸretmen adaylarının medya ve televizyon okuryazarlık düzeyleri. Uluslararası Bilimsel AraÅŸtırmalar Dergisi, 3(1), 262-274.
NOT: Çok yazarlı makaleler iki yazarlı makaleler gibi son yazardan önce “&” denilerek hazırlanacaktır.
Kitaplar:
Tek Yazarlı Kitap: Kitap baÅŸlığı ilk kelime hariç küçük eÄŸik harflerle. Yayın yeri yazılmamalı, sadece yayınevi belirtilmelidir.
Kahya, H. (2017). Karamanlıca bir çocuk dergisi: Angeliaforos Çocuklar Ä°çün (1872). Grafiker.
​
İki Yazarlı Kitap
Arıcı, A. F. & Ungan, S. (2015). Yazılı anlatım el kitabı. Pegem Akademi.
NOT: Çok yazarlı kitaplar iki yazarlı kitaplar gibi son yazardan önce “&” denilerek hazırlanacaktır.
Tüzel KiÅŸi Tarafından Yazılmış Kitap
Türk Dil Kurumu. (2005). Türkçe sözlük. Ankara: TDK Yayınları.
Kitap Bölümü:
BaÅŸaran, M. (2019). Nurettin Topçu'da ideal öÄŸretmen ideal insan. A. F. Arıcı & M. BaÅŸaran (Eds), Ä°deal Türk (ss. 453-466) içinde. Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
​
Elektronik Makale: EriÅŸme tarihi gerekmedikçe url önüne yazılmaz. Web sitesi adı eklenir ve web sayfası baÅŸlıkları italik olarak yazılır.
Altun, A. (2003, 10 Aralık). E-okuryazarlık. Milli Eğitim Dergisi, 158. MEB. http://www.meb.gov.tr/index800.htm.
DiÄŸer Yayın Türleri:
Ansiklopedi Maddeleri
Bezer, G. Ö. (2009). Seyfeddin Gazi I. TDV Ä°slâm Ansiklopedisi (DÄ°A) içinde (c. 37, s.31). Diyanet Vakfı Yayınları.
Yayımlanmamış Tez: Kitaplardaki gibi sadece ilke harf büyük ve tamamı eÄŸik. "Yayımlanmamış" ifadesine gerek yok.
Çoban, Ä°. (2010). Türkçe öÄŸretmeni adaylarının Türkçedeki alıntı sözcükleri kullanma düzeylerinin incelenmesi. Doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
NOT: Burada belirtilmeyen hususlar için lütfen APA 7 kitapçığına bakınız.
​
Açık EriÅŸim (Open Access) Beyanı
EDE'De yayımlanan makaleler, aksi belirtilmedikçe Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 lisansı altındadır. Dergiye metin gönderen yazarlar ve çevirmenler bu metinlerin Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 kapsamında lisanslanacağını peÅŸinen kabul etmiÅŸ sayılırlar. Buna göre makaleler, atıf vermek kaydıyla ticari amaç da dahil olmak üzere kopyalanabilir, düzenlenebilir, dağıtılabilir ve yeniden kullanılabilir. EDE'de yayımlanan makalelerin bilimsel ve hukuki sorumluluÄŸu yazarlarına aittir.​​